SM-viestien TOP-10

SM-viestit 2007 4 x 1500 m

SM-viestit 2007 4 x 1500 m

SM-viestit juostaan Lahdessa lauantaina 5.7. ja sunnuntaina 6.7. Mieli palaisi vuoden tauon jälkeen edelleen viivalle, mutta vielä on epävarmaa saako HKV kasaan joukkuetta 4 x 800:lle. Flunssa ja miehistön vähyys painavat. 4 x 1500 m on toistaiseksi totaalisen kuopattuna.

Viestit ovat aina sytyttäneet ja paljon on tullut koettua vuosien varrella. Tunneskaala voi yhden kilpailun sisällä vaihdella laidasta laitaan. Viestissä on kolme muuta suoritusta, jotka jännittävät enemmän kuin oma juoksu. Onneksi itsellä on ollut etuoikeus nauttia luotettavien joukkuetoverien seurasta ja todellisesta viestikulttuurista. Meillä ei varmasti ole aina olleet fyysisesti parhaimmat juoksijat, mutta sitäkin kovemmat vääntäjät. Tiukat analyysit, spekuloinnit, henkinen sodankäynti ja taktiikat kuuluvat viestien luonteeseen. Ja ne me hallitsimme erittäin hyvin.

Yle näyttää viestit lauantaina TV2:lla klo 15.20 alkaen ja sunnuntaina klo 17.15 alkaen.

Tässä valittuna ehkä kymmenen mieleenpainuvinta viestimuistoani. Paljon enemmänkin niitä olisi.

10. M 4 x 1500 m hopeaa, Kajaani 2004 (Jussi Viljanen, Simo Wannas, Aki Nummela, Mikael Talasjoki)

Ensimmäinen miesten sarjan viestini Kajaanissa päättyi hopeaan Lahden Ahkera vs. HKV -klassikossa. Viesti oli myös Simon askartelemien päänauhojen viimeinen kilpailu, joten turha päänpuristelu loppui tuohon vuoteen. Viljanen ja Wannas toivat kapulan ensimmäisenä meikäläiselle toiseen vaihtoon, mutta tiesin taustalla tulevan kovan kaksikon Jonas Hamm-Mikael Bergdahl iskevän pian kantaan. Kilpailu oli Hammin ensiesiintymisiä suomalaisilla kentillä ja hän tulikin ohi ja sai Ahkeralle muutaman metrin etumatkaa ankkuriosuudelle. Siinä Talasjoki ja Antti Vasala väänsivät tiukan taiston kullasta, joka päättyi Vasalan kirivoittoon.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

9. M17 4 x 300 m pronssia, Lohja 2002 (Tony Korpela, Nummela, Tapani Virtanen, Rami Jokinen)

Yksittäisistä kilpailuista ei muuten varmasti nousisi 4 x 300 m 17-sarjan SM-pronssi kärkikymmenikköön, mutta HKV teki tuona vuonna historiaa loistavalla joukkuepanoksella ja saamalla kolme joukkuetta finaaliin. Olin ollut umpihidas vielä pari vuotta aiemmin joten oli hieno huomata että hitaaseenkin kestotyyppiin oli treeni purrut ja lyhyelläkin matkalla pystyi inhimillisiin juoksuihin.

8. M 4 x 800 m hopeaa, Pori 2012 (Ossi Linkoaho, Saku Lehikoinen, Nummela, Mikko Lahtio)

Vuosi 2011 oli tietyn aikakauden kuoppaus ja ajateltiin että HKV:n kestävyysjuoksut on juostu ennen seuraavaa sukupolvea: venytty 4. sija 4 x 800 m:llä ja kulahtanut 6. sija 4 x 1500 m:llä eivät mieltä lämmittäneet ja IK Falken oli noussut ykkösseuraksi. 2012 tapahtui kuitenkin vielä vanhan rouvan viimeinen korahdus ja saimme kasaan erinomaisen pumpun, jolla pystyimme haastamaan Falkenin kaksi joukkuetta. Legendaarisessa loppukirikamppailussa Falkenin Niclas Sandells pystyi pitämään Lahtion ja Falkenin kakkosjoukkueen Tommy Granlundin takanaan. Oli hieno vielä kerran kokea todellista viestijännitystä. Seuraavaa kertaa odotellessa.

7. M19 3 x 800 m kultaa (SE), Tampere 2003 (Ismo Salminen, Nummela, Lahtio)

Tampereen viestissä olimme ainoa ennakkosuosikki ja edustimme myös sen mukaisesti. Juoksu ei kokonaisuutena ollut mikään erikoinen ja parantamisen varaa olisi ollut paljonkin, mutta tuosta juoksusta edelleen voimassa oleva SE nostaa sen seiskaksi listalla.

6. M 4 x 400 m pronssia, Kajaani 2004 (Antti Heinonen, Nummela, Virtanen, Kalle Simpanen)

Kajaanin viikonlopun hieno kruunu oli miesten 4 x 400 m. Olisimme Tapanin kanssa päässeet vielä junioreihinkin, mutta koska tarvetta sunnuntaina oli miesten joukkueisiin, niin siellä juoksimme. Koko kesän oli pullisteltu Esbo IF:n kanssa kumpi joukkueista rusikoisi viestin paremmin. Juoksutimme alkuerässä suuren maailman tyyliin eri joukkuetta, kun Kalle Simpasta säästeltiin finaaliin ja itselläni oli 1500 metriä. Alkuerissä Esbo IF antoi meille kuonoon, mutta tulimme uudella höyryllä vahvistuneena finaaliin ja nappasimme espoolaisten edestä pronssilätkät. Seuraavana vuonna he saivat revanssinsa Mikkelissä, kun oli meidän vuoro jäädä neljänneksi heidän juhliessaan pronsseja.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

5. M19 3 x 800 m kultaa, Kajaani 2004 (Ilkka Korosuo, Virtanen, Nummela)

Kajaanin viesti oli kisa, jossa voittoomme ei uskonut varmasti kukaan muu kuin me itse. Ilkka oli kaivettu vuoden kesäloman jälkeen jälleen joukkueemme avaukseen yhden kisan pohjilla ja Tapanin vire oli alkukaudella ollut hyvin hukassa. Itselläni sen sijaan oli kaikkien aikojen kausi käynnissä. Viesteissä on se hyvä puoli, että osa juoksijoista herää niihin aivan eri tavalla kuin muihin kisoihin. Oma onneni on ollut juosta viestejä ison kasan tämmöisten menijöiden kanssa ja Korosuo ja Virtanen kuuluvat ehdottomasti tähän kastiin joiden 100% onnistumisen tietää kovan paikan hetkellä.

Lahden Ahkera ja Kuhmoisten Kumu olivat ehdottomia suosikkeja mestariksi, mutta kahden osuuden jälkeen olimme kuitenkin kaikkien betsien vastaisesti hyvässä tuntumassa parikymmentä metriä johtavaa Ahkeran perässä Kumun kanssa tasoissa. Kumun ankkuri Roni Haimakka lähti vaihdosta kuin ohjus jahtaamaan Lahden ankkuria Olli Päivärintaa ja toimi erinomaisena jäniksenä meikäläiselle. Viimeisen kierroksen alkaessa olimmekin kaikki tasoissa. Meno tuntui herkältä ja pari sataa metriä ennen maalia löytyi uutta vaihdetta koneesta ja maalissa ero kakkoseksi tulleeseen Ahkeraan oli sekunti ja kantanneeseen Kumuun yli kuusi sekuntia.

4. M 4 x 1500 m kultaa, Lahti 2005 (Nummela, Talasjoki, Wannas, Lahtio)

Ensimmäinen aikuisten mestaruus. Taktiikka oli selkeä. Ennen ankkuriosuutta pitää olla iso ero, jotta Lahtio voi ottaa rennosti ensimmäiset kierrokset ja säästää kirivoimaa kun Lahden Ahkera iskee kantaan. Avausosuus itsellä, jonka jälkeen Talasjoki ja Wannas kiskoivat lisää eroa ja Lahtio rennosti lenkkeilen antoi muiden tulla kantaan ja jyräsi loppusuoran. Mestaruuden huipensi uran ensimmäinen ja ainoa dopingtesti. Kuumasta kelistä johtuen testissä tuli viihdyttyä useampi tunti, mutta tulipahan tankattua firman piikkiin. Ennen starttia oli pientä henkistä painia kun Lahti yritti ujuttaa katsomon puolelta mukaan omaa “kevyempää” viestikapulaansa. Meillä oli tieto mystisestä vedätyksestä jo etukäteen edellispäivän huhujen muodossa ja lähettäjät joutuivatkin takavarikoida kapulan ennen lähtöä. Liekö onnenkapulan menetyksessä syy siihen että lopulta Ahkera tipahti kolmanneksi?

15060818

3. M17 3 x 800 m kultaa (SE), Lohja 2002 (Korosuo, Nummela, Virtanen)

Viestitaistelua parhaimmillaan oli Lohjan 17-sarjan 4 x 800 m. Ennakkoon oli vain kaksi suosikkia: HKV ja Turun Urheiluliitto. Kaikki tiesivät ennakkoon että kilpailu tulee ratkeamaan perinteiseen tapaan viimeisellä suoralla. Turulla oli vahvuutena kaksi 17-vuotiaiden parasta 400 m juoksijaa Antti Toivonen ja Teemu Linkosaari, jotka olivat myös erinomaisia 800 metrillä. Meillä taas sarjan kaksi parasta 800 m juoksijaa. Avausosuudella Ilkka oli taas avainasemassa ja pysyikin n. 10 metrin päässä Turun Heikki Pesolasta. Toiseen vaihtoon tultiinkin sitten Toivosen kanssa rinnakkain, jonka jälkeen alkoi hermoja piinaava jallittelu. Loppusuoraa Linkosaari ja Virtanen vetivät tasatahtiin, mutta jostain Virtanen kaivoi viimeisille metreille sen kuuluisan ison käden ja kuittasi tittelin 35 sadasosan erolla HKV:lle. 12 vuotta myöhemmin voittoaika 5.58,73 on edelleen sarjan Suomen ennätys. Toivottavasti tämän vuoden HKV:n vahvat 17-sarjan kasin miehet laittavat tuon kuitenkin historiaan.

2. M 4 x 1500 m kultaa, Raahe 2009 (Talasjoki, Wannas, Nummela, Virtanen)

Raahen viesteissä meiltä puuttui jälleen akillesvaivainen Lahtio, mutta kuten aiemminkin se lisäsi vain meidän draiviamme viesteihin. Hieman jäähdyttelemässä jo ollut Mikael Talasjoki kutsuttiin vielä kerran apuun avausosuudelle. Muilla osuuksilla niin ikään tutut naamat: Wannas kakkososuudella, minä kolmosella ja elämänsä kunnossa ollut Virtanen ankkurina. Lahden Ahkera ei enää ollut ykköshaastaja vaan Turun Urheiluliitto, joka oli keplotellut mukaan SM-kilpailuiden edustusoikeuden saaneet kenialaiset kesätyöläiset Willy Rotichin ja Lewis Koririn. Mestaruusputken jatkuminen vaati täydellistä juoksua ja taktiikkaa jälleen kerran. Edellisenä päivänä 4 x 800 m päättyi odotuksien mukaisesti mestaruuteemme, mutta 1500 metrillä Turun kenialaiset olisivat huomattavasti vaarallisempia.

Avausosuudella keskenkuntoinen Talasjoki taisteli kärjen tuntumassa vaihtoon Turun edellä ja Wannas lähti matkaan hieman kärkikaksikon Lahden Ahkera ja JKU takana. Korir hönki Wannaksen ohi, mutta kokeneena viestikettuna Simo hallitsi tilanteen ja loppukiri irtosi ja viimeisen parinsadan metrin matkalla hän ohitti kaikki edellä olleet joukkueet ja toi viestin vaihtoon keulilla selvällä raolla. Korir ja Turku n. 30 metriä perässä. Itselle ei koskaan yksinjuoksu ole helpoimmasta päästä ollut mutta juoksin tasapaksun juoksun ja säilytin eron Turkuun samana. Ankkuriosuudesta tulisi huikea näytelmä Virtasen ja Willy Rotichin välillä. Tapani löi luukut kiinni ja Rotich iski peesiin. Seurasi piinaavaa kissahiiri-leikki, jonka tiesimme päättyvän viimeisen kierroksen kiriin. 200 metriä ennen maalia Rotich iski, mutta Tapani ei päästänyt ohi ja sata metriä ennen maalia vaihde vaihtui jälleen, iso käsi lähti liikkumaan ja korskea polvi nousi. Rotich oli lyöty. Täydellinen Déjà-vu seitsemän vuoden takaisista 17-vuotiaiden Lohjan viesteistä. Taas tuli todistettua kuinka paljon muiden juoksujen seuraaminen on henkisesti raastavampaa kuin oma juokseminen.

1. M 4 x 800 m kultaa, Turku 2007 (Talasjoki, Virtanen, Wannas, Nummela)

Lahden Ahkeran vuonna 1999 alkaneen kahdeksan voiton putken katkaiseminen hankaloitui huomattavasti kun ykkösjyrämme Mikko Lahtio oli poissa vahvuudesta. Joukkueemme taktiikkana oli roikkua viimeiseen asti Lahden mukana, jotta pääsisin Juha Kukkamon peesiin ankkuriosuudelle. Perinteiseen tapaan se vaati täydellistä taktista onnistumista ja erityisesti elämänsä kiripöhinöissä ollut Simo Wannas oli tärkeässä roolissa kolmososuudella Lahden Wilson Kirwaa vastaan. Ensimmäiseltä osuudelta alkaen oli selvää että viesti olisi puhdas kaksintaistelu. Lahti veti, yritti repiä eroa ja me roikuimme. Kakkososuudella Tapani kiskaisi Lahden Latun ohi vaihtoon ja päästi Wannaksen Wilson Kirwan edelle muutamalla metrillä. 15 sekunnin ennätysero oli vain paperia kun Simo roikkui Wilsonin perässä vaihtoon saakka. Eroa ei tullut kuin muutama metri Lahden hyväksi ja unelmoimamme mahdollisuus mestaruudesta oli sittenkin mahdollinen. Kukkamo veti juoksua ja olin tiukassa peesissä. Olin juossut viestin useaan kertaa ennakkoon mielessäni ja olin päättänyt että isken 80 metriä ennen maalia. Kukkamo lisäsi 200 metriä ennen maalia tahtia, mutta juoksu tuntui hyvältä ja tasan askelmerkkien kohdalla iskin. Kukkamo parhaiden päivien vedossa olisi varmasti höykyttänyt meikäläistä mennen tullen, mutta tällä kertaa se oli meidän hetkemme. Tunne purkautui massiiviseen tuuletukseen ja Simon legendaariseen käsityöläiskommenttiin Ylen haastattelussa.

Ote Turun Sanomista:

“HKV ja Ahkera eivät jättäneet mestaruustaistelussa muille kuin murusia. Ankkuriosuudelle Lahdelta lähtenyt Juha Kukkamo kiskoi keulassa aina loppusuoralle saakka, mutta HKV:n ankkurilla Aki Nummelalla oli lopulta paukkuja niin, että kädet olivat pystyssä jo puolivälissä suoraa, ja loppumatkan Nummela tuli hupaisasti mutkitellen ja Tarzan-huutoja päästellen.

– Oli jo aikakin katkaista Lahden voittoputki. Eiköhän tästä ala meidän aikamme, Nummela iloitsi.

smviestit

Kaikki SM-viestistartit:

2000, Mikkeli: P15 4 x 800 m pronssia

2001, Jyväskylä: M17 4 x 800 m pronssia

2002, Lohja: M17 3 x 800 m kultaa, M17 4 x 300 m pronssia

2003, Tampere: M19 3 x 800m kultaa, M19 4 x 400 m hopeaa

2004, Kajaani: M19 3 x 800 m kultaa, M 4 x 1500 m hopeaa, M 4 x 400 m pronssia

2005, Lahti: M 4 x 800 m hopeaa, M 4 x 1500 m kultaa

2006, Mikkeli: M 4 x 800 m hopeaa, M 4 x 1500 m kultaa, M 4 x 400 m 4.

2007, Turku: M 4x 800 m kultaa, M 4 x 1500 m kultaa, M 4 x 400 m 10.

2008, Espoo: M 4 x 800 m kultaa, M 4 x 1500 m kultaa

2009, Raahe: M 4 x 800 m kultaa, M 4 x 1500 m kultaa

2010, Pedersöre: M 4 x 800 m kultaa, M 4 x 1500 m hopeaa

2011, Tuusula: M 4 x 800 m 4., M 4 x 1500 m 6, M 4 x 400 m 9.

2012, Pori: M 4 x 800 m hopea, M 4 x 400 m 9.

2013, Joensuu: Ei joukkueita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s