Testissä Garmin Forerunner 15

Sain Garminilta testiin Forerunner 15 -rannetietokoneen ja hyvillä mielin päätinkin lähteä testailemaan kyseistä laitetta. En ollut ennen Garmineita käyttänytkään vaan sykemittarihistoriani kattaa Polaria ja Suuntoa. Ja onpa TomTominkin GPS-kelloa tullut testailtua. Ensimmäisen mittarini sain jo joskus 90-luvun lopulla ja onkin ollut mielenkiintoista seurailla kuinka ovat siitä kehittyneet. Ensiksi oli hienoutta nähdä oma syke, sitten tulivat jalka-podit, tietokoneeseen ladattavat treenivälineet, korkeusmittarit, gps-kellot, aktiivisuusrannekkeet…mitä seuraavaksi?

IMG_0697

Forerunner 15:n pakkausta avatessani oli kuin olisi palannut vuosituhannen vaihteen kovien sykepantojen maailmaan. Garminin perinteikäs panta tuntui varsin erikoiselta kangaspantojen jälkeen. Mitään hiertymiä ja vastaavia se ei kuitenkaan itsellä aiheuttanut. Forerunner 15 uppoaa erittäin edulliseen hintaluokkaan (150-200 €) GPS-kellojen sarjassa ja se kannattaa muistaa tuotetta käsitellessä. Alkuun fiilis kellosta oli hieman lelumainen. Värivalikoimaa löytyy laidasta laitaan, meikäläisen kello oli kirkkaan punainen. Se istui erittäin mukavasti käteen ja oli kohtalaisen pieni. Viime aikoina tullut käytettyä massivisia sykemittarimöykkyjä joten niihin verrattuna tuntui että reilun 40 gramman painoinen kello tuntui varsin miellyttävältä.

Heitin tietokoneen ranteeseen ja lähdin reissuun. GPS rullasi varsin mukavasti tutuilla reiteillä kuten myös reaaliaikainen vauhti. Näyttö oli hyvin selkeä. Sykerajoittimet laitoin piippailemaan ja testasin tavoitevauhteja. Ihan sektorissa kaikki nuokin “hienoudet” tuntuivat olevan. Forerunner 15:een on myös yhdistetty Vivofit-aktiivisuusranneke samaan laitteeseen ja sillä on myös näppärä mittailla omia askelia jos tämmöiseen on kiinnostusta.

Mitä itse kaipaan rannetietokoneilta? Loppuen lopuksi en paljoa. Kokonaisajan, kierrosajat, sykkeen, GPS:n, toimivan korkeusmittauksen (bonusta) ja kadenssin (bonusta). Sekä hyvän ja helpon keinon purkaa tiedostot ja että näen tiivistelmän kellosta suoraan. Offlinessa toimiva ohjelmisto olisi plussaa siltä varalta että ei nettiä ole hetkeen käytettävissä. Hirveän paljoa ei tule muita hienouksia käytettyä. Monesti tuntuukin että valmistajilla on liika fokus kaikenlaisessa turhakkeessa. Näistä turhakkeista yksi pahimmista löytyy myös Forerunner 15:stä. Ennätysten jatkuva ilmoittelu ja päivittely kellon pysättämisen jälkeen. Sinäänsä kiva ajatus mutta jos jokaisen lenkin jälkeen ilmoittaa kyseisessä treeissä tehdyt ennätykset se potkii kuntoilijoita jokaisella lenkillä myös yrittämään ennätyksiä: nopein kilometri, nopein maili, nopein 5 km… Se motivoi ja samalla ajaa juoksijoita vetämään maksimia lenkistä toiseen. Nopeasti se veto hyytyy.

Kenelle voisin suositella mittaria?

Kokeneemmille juoksijoille se on liian kepeä ominaisuuksiltaan, mutta itse olisin mielelläni tuommoista kelloa käyttänyt noin 10-vuotiaana. Paitsi lapsille, Forerunner 15 sopii aloitteleville menijöille ensimmäisen tason entry-level GPS-kelloksi. Siinä on kaikki tarvittavat ominaisuudet ja hinta soveltuu hyvin testaamaan onko GPS-kello sinun juttusi. Jos taas mietit Vivofitin hankintaa, niin hommaa samantien Forerunner 15.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s